Articol și blog

Anca Simionescu

Pentru a veni în ajutorul dvs, am creat această secțiune de întrebări frecvente și articole care vă oferă o informare corectă și sigură.

Întrebări frecvente

Ce trebuie sa faca o gravida care are Rh negativ cu sot Rh pozitiv ?

Determinarea grupului sanguin si a Rh-ului fac parte din analizele obligatorii , gratuite , in sarcina. Grupele sanguine sunt A, B, O si poarta semnul plus sau minus. Grupul Rhesus este o particularitate genetica ; la persoanele rhesus pozitiv pe suprafata globulelor rosii exista antigenul D , la persoanele rhesus negativ nu exista acest antigen. Gravidele care au Rh negativ si sot Rh pozitiv pot avea un fat Rh pozitiv sau negativ.

Gravidele Rh negative cu sot Rh pozitiv si fat Rh pozitiv pot face izoimunizare. Nu exista risc de izoimunizare la prima sarcina . Imunizarea se face de obicei la nastere, dar si la sarcina care se termina cu un avort sau este vorba de o sarcina extrauterina, de o boala trofoblastica gestationala. In aceasta situatie globule rosii fetale trec in circulatia materna si produc anticorpi anti rhesus.
La a doua sarcina , daca fatul este Rh pozitiv , anticorpii anti- rhesus materni traverseaza placenta si daca nu este tratata determina anemie fetala , anasarca ( lichid acumulat anormal in abdomen, plamini, edematierea craniului ), probleme neurologice . Izoimunizarea netratata , duce la boala hemolitica a fatului si a nou nascutului care se manifesta prin anemie care necesita transfuzii, icter prelungit , probleme cerebrale.
La a doua nastere si la urmatoarele , gravidele Rh negativ cu sot Rh pozitiv si fat Rh pozitiv pot face izoimunizare. Nu pot face izoimunizare gravidele Rh pozitiv cu soti Rh pozitiv sau negativ, si nici gravidele Rh negative cu soti Rh negativ.
Daca gravida are Rh negativ , sotul Rh pozitiv si fatul are Rh negativ , nu se poate produce izoimunizare.

Ce facem in practica ?

La gravidele Rh negative cu sot Rh pozitiv: - fie recomandam testarea noninvaziva din singele matern a Rh-ului fatului- la inceputul trimestrului al doilea : este insa o analiza care se efectueaza in centre supraspecializate - fie monitorizam titrul Anticorpilor anti D – la inceputul sarcinii , la 6 luni si apoi lunar daca sint absenti sau saptaminal daca sint prezenti si titrul este in crestere.
Daca titrul anticorpilor anti D este prezent se face o evaluare ecografica a anemiei fetale; in functie de gradul acesteia se efectueaza transfuzie intrauterina si la nastere inlocuirea singelui prin exsanguino-transfuzie.
Toate gravidele Rh negativ cu copil Rh pozitiv sint vaccinate cu Imunoglobuline anti –D in primele 72 de ore de la nastere. Profilaxia cu Imunoglobuline anti D se face la gravidele Rh negative cu sot Rh pozitiv :
- Daca prezinta Singerari in sarcina
- in caz de Avortul spontan/ la cerere
- in caz de Sarcina extrauterina, boala trofoblastica gestationala
- in caz de Manevre invazive ( amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale, cordocenteza, shunturile fetale, coagularea laser)
- in caz de traumatism abdominal
- in caz de Versiune externa pentru prezentatia pelviana

Introducerea profilaxiei cu Imunoglobuline antiD prin programele nationale ale Ministerului Sanatatii , depistarea anemiei fetale intrauterine prin ecografie si tratamentul intrauterin prin transfuzie fetala au dus la scaderea incidentei bolii hemolitice a nou nascutului. In 1961, Sir William Liley in Noua Zeelanda , diagnostica gradul izoimunizarii si iminenta mortii fetale , prin analiza spectrofotometrica a bilirubinei in lichidul amniotic prelevat prin amniocenteza. Tot el a introdus transfuzia intraperitoneala . In 1945 , Wallerstein a introdus exsanguinotransfuzia pentru tratarea acestor nou nascuti. Transfuziile intrauterine sint efectuate in SUA si Franta din 1981-1983, initial intraperitoneal si apoi intravascular ; la noi in tara au fost introduse recent, dupa depistarea ecografica a anemiei fetale sau a complicatiilor acesteia si acceptul pacientelor.

Cum determinam ecografic anemia fetala ?

Prin masurarea vitezei picului sistolic pe artera cerebrala medie dupa o tehnica standardizata , la interval scurte in sarcina, in functie de aparitia anemiei fetale , dar si dupa transfuzia intrauterina. Masuratorile acestei viteze (PSV –MCA pic systolic velocity pe artera cerebrala medie ) debuteaza la 16-18 saptamini de gestatie si se efectueaza saptaminal. Dupa transfuzia intrauterina sanguine fetala, acuratetea masuratorii este mai mica- singele transfuzat continind hematii adulte si modificind viscozitatea sanguina.

Care sint dozele de vaccine recomandate ?

Oricare eveniment mentionat mai sus ca factor favorizant impune administrarea in primele 72 de ore de la producere a 50µg Imunoglobuline anti D. Dupa nastere, in primele 72 de ore, daca copilul are Rh pozitiv se administreaza Imunoglobuline anti D 300 µg. In unele situatii, cind a existat o hemoragie feto materna mai mare( de exemplu nastere prin cezariana, delivrenta manuala a placentei, sarcina gemelara ) se impune testarea ei si in functie de cantitatea de eritrocite fetale , suplimentarea dozei vaccinale.

Ce înseamnă sindromul Down (trisomia 21) ?

Este cel mai frecvent sindrom de trisomie autozomală postnatală( un cromozom 21 suplimentar ) care are o frecvență de 1/500-1/1000 nou-născuți. Cauza cromozomială a sindromului Down a fost descoperită de Lejeune și colaboratori. Indivizii cu trisomie 21 sunt foarte afectuoși și au un fenotip particular : ceafa îngroșată, statura mică, fante palpebrale oblice cu epicantus, urechi jos implantate, pliu palmar simian. Inteligența lor este limitată și unii pot prezenta boli asociate: malformații cardiace, stenoze digestive și un risc crescut de a dezvolta leucemie, demența Alzeihemer, diabet.

Până la 24 de saptamâni de sarcină, la cererea cuplului se poate întrerupe terapeutic sarcina în caz de diagnosticare intrauterină a unui făt cu sindrom Down.

Când se recomandă să consult pentru prima oara ginecologul ?

Vă recomand să consultați ginecologul la începerea vieții sexuale pentru a discuta despre mijloacele contraceptive și a stabili când este oportun să începeți să faceți teste de citologie cervico-vaginală Papanicolau.

Când se recomandă să fiu luată în evidență în sarcină ?

Prima consultație și ecografia pentru constatarea sarcinii se fac optimal spre 8 saptămâni de la data ultimei menstruații. Dacă însă aveți dureri pelvine sau sângerări nu ezitați să consultați înainte.

Ce înseamnă ecografia 3D ?

Este un mod de lucru în care se reconstruiesc în 3 planuri imaginile fetale care vor fi mai ușor de înțeles de către părinți. Ecografiile de morfologie fetală depistează malformațiile în modul 2 D și utilizăm modul 3D pentru reconstrucția structurală fetală.

Ce înseamnă testul Papanicolau ?

Este un test de screening al leziunilor precanceroase ale colului uterin și vaginului.


Pentru întrebări, vă rog completați formularul de contact aici

Articole

Sarcina la mămicile RH negativ, izoimunizarea

Articol de pe www.umfcd.ro

Pentru viitoarele mămici, determinarea grupului sanguin şi a Rh-ului fac parte din analizele obligatorii, gratuite, în perioada de sarcină. Aproximativ 15 % dintre gravide au grupul de sânge Rhesus negativ ( adică pe suprafaţa globulelor roşii lipseşte Antigenul D). Când tatăl copilului are grupa sanguină Rhesus pozitivă...

citeste mai mult pe

http://umfcd.ro/news/sarcina-la-mamicile-rh-negativ-izoimunizarea/
Importanta diagnosticarii prenatale a sindromului Down

Articol de pe www.exploremedicinetv.ro

Anual, în România se nasc circa 190 de copii cu sindrom Down, incidenţa fiind de 1 caz la 740 de copii, comparabilă cu celelalte ţări europene. „Trisomia 21(sindromul Down) reprezintă ...

citeste mai mult pe

http://www.exploremedicinetv.ro/medicina/stiri/dr-anca-simionescu-importanta-diagnosticarii-prenatale-a-sindromului-down.html
Ce este infecția cu Citomegalovirus și cum se manifestă în sarcină?

Citomegalovirusul (CMV) aparține familiei Herpes virusurilor , infecția dobîndită în timpul sarcinii fiind cauză de surditate și de dizabilități apărute la distanță la copil. La naștere doar 10-15 % dintre bebeluși vor fi simptomatici , la 25 % dintre nou născuți vor apărea consecințe pe termen lung inclusiv paralizia cerebrală.

Spre deosebire de celelalte infecții din grupul TORCH , pentru Citomegalovirus este posibilă reinfectarea persoanelor care au făcut această boală.

Calea de transmitere este prin contact direct de la persoanele infectate ( virusul se găsește în salivă, urină, sînge etc) sau în cazul transfuziilor sau al transplantului de organe( pentru că nu se fac teste pentru acest virus). Sînt mai expuse persoanele care lucrează în creșe, grădinițe, școli sau familiile unde există mai mulți copii.

Riscul de transmitere la făt prin placentă este de 30-40 % pentru infecția primară și 1-2 % pentru infecția secundară. Riscul de transmitere a infecției CMV la făt este de 30 % cînd infecția a survenit în trimestrul 1 al sarcinii sau de 47 % dacă infecția a survenit în trimestrul al 3 lea, dar și de 0-10 % dacă infecția a avut loc în perioada periconceptionala, sau de 45 % în trimestrul al doilea. În schimb, infecția survenită în primul trimestru are consecințe mai grave asupra fătului decît cea contractată în trimestrul al 3 lea și poate determina Sechele după mulți ani.

Deși nu reprezintă opinia majorității , deoarece simptomele infecției CMV sunt comune cu alte unei gripe banale , fiind dificil de diagnosticat la mamă, noi recomandăm testarea la gravide. Aceasta înseamnă testarea anticorpilor IgG și IgM CMV care trebuie interpretați cu precauție.

Dacă pacienta nu a avut anterior acești anticorpi și aceștia au apărut în sarcină (IgG sau IgM) este probabil că ea să fi dobîndit această infecție. Pentru completarea diagnosticului pozitiv este necesară colaborarea cu medical infecționist și efectuarea testului de aviditate IgG ( dacă este scăzut sub 30% indică o infecție recentă, dacă este crescut peste 60 % indică o infecție secundară sau dobîndită de peste 3 luni). Anticorpii IgM nu au aceeași valoare pentru stabilirea primoinfectiei că la celelalte boli ale sindromului TORCH.

Stabilirea infecției fetale se poate face doar pe baza diagnosticului pozitiv al genomului viral la nivelul lichidului amniotic la minim 8 săptămîni de la infecția maternal și după 18 săptămîni de sarcina.

Se va impune o monitorizare ecografică și RMN cerebral fetal pentru depistarea semnelor sugestive pentru infectarea fătului : restricția de creștere intrauterină, semne de calcificări cerebrale și periventriculare , intestin hiperecogen, infecția placentei, anasarcă , etc. Este evident că ecografia nu poate diagnostica surditatea fetală. Semnele ecografice ale infecției apar tardiv, la cel puțin 3 luni de la infecție.

Tratamentul cu Valaciclovir pentru feții cu semne de infecție sau pentru prevenirea transmiterii virusului de la mamă la făt este doar în faza de cercetare. Formele severe de infecție pot beneficia de întrerupere terapeutică a sarcinii pînă la 24 de săptămîni.