Este o examinare cu ultrasunete, noninvazivă, care se efectuează pe cale abdominală și transvaginală cu ajutorul unui ecograf și care vizualizează uterul, anexele, pelvisul, fundul de sac Douglas și patologiile acestora (polipi endometriali, chisturi ovariene, sarcină extrauterină, fibroame etc.). Ecografia pelvisului este indicate în caz de singerare anormală, sindrom algic pelvin, monitorizarea unor formațiuni pelvine sau pentru diagnosticarea sarcinilor intră- sau extrauterine.
Cu o experiență de peste 25 de ani , după numeroase cursuri , workshopuri și perfecționări , va oferim în cabinet ecografii ginecologice supraspecializate și , în multe situații second opinion asupra imaginilor suspecte . Am achiziționat ecograful cel mai performant la acest moment de la firma General Electric , care are sonde abdominale volumetrică, convexă, transvaginala 2D, 3 D cu diverse frecvente și moduri de lucru , inclusiv Volume Contrast Imaging .
Sîntem lideri în :
-Diagnosticul și clasificarea malformațiilor uterine(uter septat, bicorn, unicornuat, etc)
- Diagnosticul și clasificarea fibroamelor uterine cu stabilirea bilanțului de rezecabilitate perhisteroscopica în funcție de marginile de Securitate
- Stabilirea tipului de formațiune ovariană, paraovariana sau tubara , clasificarea ecografică în benignă sau malignă, scorul IOTĂ(Internațional Ovarian Tumour Analysis) color și aplicarea modelului IOTĂ pentru formațiunile solide ( www.IOTĂ adnexal model) cu evaluarea riscului individual de patologie malign/benignă.
-Diagnosticul formațiunilor endometriale – polipi , endometru neomogen sub Tamoxifen , cancer endometrial ( EOTA )
-Stabilirea poziției corecte a dispozitivului intrauterin- sterilet
-Diagnosticul sarcinii intrauterine, a hidro sau piosalpinxului , a sdr Asherman, ovarelor polichistice și a altor patologii benigne pelvine.
Evaluarea formațiunilor pelvi-abdominale ginecologice este utilă în decizia tratamentului chirurgical și managementul intraoperator.
Pentru pacientele în perioada fertilă , examinarea optimă se face cu o vezica urinară negolita de cca 1 ora , în zilele 4-9 ale ciclului , cînd endometrul este subțire și permite cu ușurință identificarea formațiunilor polipoide.
Evaluarea optimală pentru malformațiile uterine se face mai ales în a doua perioadă a ciclului , în special în modurile 3D, 4D. Performanța examinării ecografice astăzi este comparată cu cea a RMN și CT.